HARELBEKE, EEN CLUB MET EEN RIJKE GESCHIEDENIS ...

1930: HET BEGIN. In 1930 werd Racing Club Harelbeke opgericht, dat zich aansloot bij de KBVB onder stamnummer 1615. Na 50 jaar bestaan werd dit Koninklijke Racing Club Harelbeke. Na de Tweede Wereldoorlog speelde de club enkele jaren in de nationale bevorderingsreeksen. In de jaren '70 maakte de club opnieuw een opgang mee. In 1974 speelde Harelbeke in de vierde Klasse, in 1977 promoveerde club naar derde, en in 1978 speelde Harelbeke voor het eerst in de tweede klasse. Na enkele seizoenen in 2e, op het seizoen 1985/86 en 1989/90 na, won de club in 1995 uiteindelijk de eindronde in tweede Klasse en promoveerde zo naar de hoogste afdeling. 

geschiedenis.jpg

1995: EERSTE NATIONALE. Onder leiding van Henk Houwaert werd een KRC Harelbeke een te duchten tegenstander in eerste klasse. In het seizoen 1997/98 werd het beste resultaat behaald met een vijfde plaats, waardoor de club Intertoto speelde tegen Samdoria Genua.

Na een turbulent seizoen in 2001, degradeerde Harelbeke opnieuw naar tweede klasse. De naam van de club werd door een Duitse investeringsgroep veranderd in KRC Zuid-West-Vlaanderen, maar de club kende financiële problemen en ging, ondanks aan de top van 2e klasse te staan, uiteindelijk in vereffening. 

2002: FUSIE. De club fusioneerde in 2002 met het nabijgelegen KSV Ingelmunster. De nieuwe club speelde verder met het stamnummer 1574, onder de naam Sporting West Ingelmunster-Harelbeke. De clubkleuren werden de kleuren van beide clubs, namelijk rood-geel-paars. De ploeg ging spelen in het Forestiersstadion van Harelbeke. Het eerste seizoen werd de fusieclub slechts 15de op 18 ploegen in tweede klasse. In 2003 werd de ploeg 16de, en moest een eindronde spelen met enkele derdeklassers. Daarin verloor men van KV Kortrijk en degradeerde zo naar derde Klasse. In 2004 en 2005 eindigde SWI Harelbeke telkens in de middenmoot.

2006: FINANCIEEL DIEPTEPUNT. In april 2006 trokken enkele geldschieters zich terug. Bijna de ganse kern vertrok en nieuwbakken trainer Nick Bonte stond voor de ondankbare taak om uit een kern van jeugdspelers en inderhaast aangetrokken voetballers een competitief geheel te smeden. Het enthousiasme van Harelbeke was bewonderenswaardig, maar de club behaalde slechts 22 punten en eindigde veertiende. SWI Harelbeke werd verwezen naar barragewedstrijden. Harelbeke verloor er met 2-4 van Excelsior Veldwezelt en zakte naar vierde klasse in 2007. De club bleef slecht presteren en eindigde ook daar als laatste. Harelbeke degradeerde opnieuw en speelde zo in 2008 weer in de provinciale reeksen. 

In Eerste Provinciale speelde SW Harelbeke een knap seizoen en werd tweede na kampioen BS Poperinge. De ploeg mocht zo de eindronde spelen, die men winnend afsloot na winst tegen Bredene en Varsenare. De ploeg mocht zo deelnemen aan de interprovinciale eindronde, voor een ticket naar vierde klasse. Harelbeke won thuis met 5-2 van Londerzeel SK en steeg zo in 2009 na een jaar provinciaal terug naar vierde klasse. Het verblijf was er echter van korte duur en op het einde van seizoen 2009/10 zakte men opnieuw naar eerste provinciale.

2010: KAMPIOEN. In 1ste provinciale trof men ditmaal OMS Ingelmunster aan, de club die na het vertrek van KSV Ingelmunster uit de gemeente was opgericht en ondertussen was opgeklommen tot op het hoogste provinciale niveau. OMS Ingelmunster stond de laatste maanden van de competitie lang aan de leiding, maar SW Harelbeke naderde tot op een punt voor de slotspeeldag. Ingelmunster verloor zijn laatste wedstrijd tegen Zwevegem Sport, Harelbeke won en sprong zo in extremis nog over Ingelmunster om de titel te behalen. Na een jaar in eerste provinciale promoveerde de club zo in 2011 weer naar vierde klasse.

2016: KRC IS BACK. Na enkele seizoenen te bouwen in 4e nationale, vond nieuwbakken voorzitter Christophe Rommens het tijd om opnieuw een stap hogerop te zetten. Voor aanvang van het seizoen 2015/2016 werden er meteen hoge ambities uitgesproken. De ratten speelden het ganse seizoen aan de top van het klassement. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook bekend gemaakt dat de club officieel terugkeerde naar zijn roots: KRC Harelbeke, paarse-witte trots van Harelbeke. De promotie werd een feit, en zo speelt de club nu terug in 3e klasse, de huidige AMATEUR LEAGUE 2.