Interview met ...

 

Christian Pattyn

voorzitter-1.jpg

Onze nieuwe voorzitter, de 65-jarige Christian Pattyn, gepensioneerd bankier en Kortrijkzaan, is een echte liefhebber van het spelletje genaamd: voetbal.

In zijn ‘jonge’ jaren stond Christian zelf op het veld bij KE Wervik. Door zijn uitstekende prestaties zag hij een jongensdroom in vervulling gaan: het toenmalige KSV Waregem -dat uitkwam in eerste klasse- bood Christian een profcontract aan. Door aanhoudend blessureleed werd dit echter geen succesverhaal, waardoor Christian zijn sportieve carrière vroegtijdig on-hold plaatste.

12 Jaar geleden vonden Christian en KE Wervik (ondertussen in 3e provinciale verzeild) elkaar opnieuw. Na een half jaar werd Christian er voorzitter. Hij sprak meteen zijn ambitie uit om de club opnieuw naar de hogere voetbalreeksen te brengen. En zo geschiedde het ook… De club steeg van de kelder in 3e provinciale naar de huidige 3e amateurklasse (toen 4e nationale). Er werd, met medewerking van stad Wervik, werk gemaakt van een volledig nieuw en gezellig stadion. Bij thuiswedstrijden daagden telkens zo’n 300-400 kijklustigen op. De 11 jaar onder het beleid van Christian kunnen in Wervik dus als een succesverhaal beschouwd worden.

Christian, welkom bij KRC Harelbeke. Nu de wittebroodsweken wat achter de rug zijn, kun je ons misschien wat meer vertellen over hoe je bij onze club terecht bent gekomen?

Dank u! Ik ben dan ook heel blij hier te zijn.

Enkele weken geleden werd ik op initiatief van KRC Harelbeke uitgenodigd om een vrijblijvend gesprek te hebben over het reilen en zeilen van de club. Al snel bleek dat er wat interne strubbelingen waren waardoor de toekomst van de club in het gedrang kwam. Het volledige verhaal ken ik echter niet, dus kan en ga ik daar ook niet verder over oordelen. Na een tweede, derde en uiteindelijk een vierde gesprek nam ik de beslissing om een nieuwe uitdaging aan te gaan als voorzitter bij deze fantastische club, mits het nakomen van enkele voorwaarden.

Eén van die voorwaarden is ‘dynamiek’. Ik wil dat deze club opnieuw een dynamische voetbalclub wordt! Ikzelf ben dan ook een heel dynamisch persoon. Meevieren met de spelers en supporters na een overwinning is mij niet vreemd.

Ik had echter de indruk dat het rond deze club wat te stil geworden was… Daar wil ik zeker verandering in brengen. Je af en toe laten horen wekt ook interesse op hé…
Ik heb het gevoel dat de klik met spelers & trainers er zeker al is, en die samenhang gaan we doortrekken in de ganse club. Van beheerraad tot de supporters in de tribune. Samen op de tafels dansen na een overwinning mag geen uitzondering zijn!

We horen je spreken over samenhang & dynamiek in de ganse club. Dus mogen we er van uitgaan dat je iemand bent die veel belang hecht aan sfeer en de supporters?

Ja, dat vind ik heel belangrijk! Ik ben hier nu al enkele weken, en heb al kennis gemaakt met heel wat mensen. En ik ga ook blijven naar de supporters toe gaan om kennis te maken, net zoals ik dit wil doen met de ouders van onze vele jeugdspelers.

De eerste wedstrijd als nieuwe voorzitter, in Bornem, werd ik meteen aangesproken door enkele supporters met de vraag of er bij thuiswedstrijden op een veilige manier gebruik mag gemaakt worden van paarse rook na de wedstrijd. Fantastisch!
Tijdens de wedstrijden is er ook een supportersclub aanwezig, met trommels en vlaggen. Geweldig vind ik dat! Zo’n zaken moeten zeker blijven groeien en krijgen ook mijn volle steun.
Ik zie mezelf echt als ‘een mens van het volk’, en vind het dan ook belangrijk om met iedereen een goed contact te hebben. En als dat dan ook nog kan tussen pot en pint, dat vind ik geestig!

Wel zou ik het toeschouwersaantal graag nog wat zien groeien. De concurrentie is groot, met de eersteklassers in de buurt, maar ik geloof rotsvast dat er enorm veel potentieel is. Wist je dat er bij mijn beginperiode in Wervik telkens 50-100 supporters kwamen kijken? Op het einde was dit aantal gegroeid tot een 300-400 tal supporters. Dit omwille van sportieve successen, maar ook gewoonweg omwille van de sfeer die er heerste op de club. Dynamiek en samenhang hé!

Klinkt veelbelovend! En zijn er, net zoals bij Wervik, ook hoge sportieve ambities? En hoe zie je die dan op korte en lange termijn?

Zeker! Kijk… KRC Harelbeke beschikt over een heel mooi stadion, met tal van mogelijkheden. Als speler van Harelbeke kun je gerust stellen dat je zelfs verwend wordt door alle faciliteiten die er aanwezig zijn. Zeker op ons niveau.

Je kan mij zeker een ambitieuze voorzitter noemen. Ik wil graag promoveren met Harelbeke, maar in eerste instantie willen we een gezonde club zijn en blijven. Je mag ook niet verwachten om meteen te ver te gaan in de sportieve ambities. Je kan nu eenmaal niet verder gaan dan de middelen die je voor handen hebt. Daarom is het ook belangrijk dat er nieuwe sponsors bijkomen, en dat de publieke belangstelling omhoog gaat.

Het verleden als club uit eerste klasse moeten we achter ons laten. Harelbeke beschikt niet meer over de middelen zoals die er 20 jaar geleden waren. Middelen die bijvoorbeeld Waregem en Kortrijk hier in de buurt wel hebben. Afgelopen weekend was ik op uitnodiging in de nieuwe skyboxen in Waregem. Fantastisch wat die daar realiseren. Ik ben echter niet in de box gebleven, en heb tal van mensen aangesproken over KRC Harelbeke. Koen de Vleeschauwer (ex-speler van Eendracht Aalst in eerste klasse) en de baas van het sportmerk Patrick waren enorm geïnteresseerd in mijn verhaal over Harelbeke. Je merkt echt wel dat er interesse is hoor!

Maar laat mij duidelijk zijn: ik ben niet naar Harelbeke gekomen om onderaan te spelen met deze club! In tegendeel: een ambitieuze en gezonde club in Eerste Amateur moet zeker mogelijk zijn! Wat FC Knokke kan, moeten wij zeker ook kunnen!

Iets waar veel over gespeculeerd wordt: onze jeugdwerking… Wat is jouw visie hierover?

Voor mij is de jeugdwerking van de club het belangrijkste wat er is! Als ik zie dat er in onze huidige A-kern 6 spelers van uit de eigen jeugd komen, dan kan ik enkel concluderen dat er hier met de jeugd fantastisch gewerkt wordt. En er trainen opnieuw al 4 jeugdspelers mee met de eerste ploeg hé! Zo belangrijk dat die jongens de sfeer en voeling van het eerste elftal ervaren. Dat is sowieso iets wat zeker verder moet gezet worden. Ik sta er ook op dat er elk seizoen minstens 1 a 2 spelers uit onze jeugd doorstromen naar het eerste elftal. Pas op: aan de top spelen met enkel jeugd is onmogelijk, maar een ploeg met een mix van jeugd omringd door ervaring, daar geloof ik steevast in. En met het potentieel wat er hier aanwezig is moet dit zeker lukken.

Wel moeten we af zien te geraken van het ‘wij & zij verhaal’. Kijk… We zijn 1 club, 1 familie, en allemaal willen we hetzelfde: KRC Harelbeke moet een gezonde en ambitieuze club zijn, zowel het eerste elftal als de volledige jeugdwerking. In die zin wordt alles 1 geheel.

Als voorzitter ga ik sowieso ook heel wat wedstrijden gaan bekijken van onze jeugd. Nogmaals, ik vind het heel belangrijk om met iedereen een goed contact te hebben. Een goede voeling hebben met onze jeugd, de ouders van onze spelers, de supporters, etc is de basis van alles. Als die basis er niet is, dan staan we echt nergens.

Waar ik ook nog wil aan werken, is communicatie. Communicatie is zo’n belangrijk gegeven!
Onlangs had ik een gesprek met de stad Harelbeke, meer bepaald met de schepen van sport Michaël Vannieuwenhuyze en de sportfunctionaris. Een gesprek waarop zij hun verzuchtingen konden ventileren, en wij onze mening konden zeggen. Maar uiteindelijk : een heel goed gesprek ! Alles draait rond een goede communicatie.
Weet je… de stad levert hier uitstekend werk hé! Het onderhoud van het stadion, het onderhoud van de terreinen, … allemaal uitstekend.

Tot slot: wat kunnen we nog verwachten naar volgend seizoen toe? Komen er nog versterkingen?

Er zijn momenteel nog enkele dossiers lopende. De eerste prioriteit toen ik hier toekwam, was het aan boord houden van alle huidige spelers in de A-kern, op een speler of 2 na. Naar continuïteit toe is dit heel belangrijk. Er waren al heel wat spelers die de club gingen verlaten, dus heb ik meteen werk gemaakt van de nieuwe contracten. En tot mijn grote tevredenheid blijft quasi iedereen, ook spelers waarvoor er echt concrete interesse was.

Ondertussen hebben we deze kern aangevuld met een 4-tal gerichte versterkingen. Matt Demets van Menen, die kan goals maken hoor. Ferenc Soenens is een talent van Gullegem, die zal zeker een meerwaarde zijn in verdedigend opzicht. Frederik Declercq van Mandel United is aangetrokken omdat hij een echte leider is en enorm veel ervaring bezit om door te geven aan onze youngsters. En daarnet heeft ook Sven de Rechter bij ons een overeenkomst getekend. Sven speelde op zijn 18 jaar al in eerste klasse bij KSV Roeselare, dus ben ik een trotse voorzitter dat zo’n spelers voor KRC Harelbeke kiezen.

Het is de bedoeling dat er nog 1 a 2 versterkingen bijkomen, waarvan ik er zeker nog eentje wil die 2-voetig is. Deze versterkingen, en de huidige kern aangevuld met eigen jeugd, moeten er voor zorgen dat onze trainer Didier Degomme goed gewapend is om volgend seizoen mee te draaien bovenaan het klassement.


Domien Deschutter

domien1.jpg

Op tijd en stond nemen we iemand van de club onder de loep. Deze keer laten we supporter Domien Deschutter (KRC UltRats) aan het woord. 

Domien in het kort: Domien Deschutter is 31 jaar en maakt deel uit van de UltRats waar hij graag met veel volume de gezangen inzet. Als 9 jarige youngster zette hij de eerste stapjes in het voetbal bij preminiemen b van KRC Harelbeke. Daarna trok hij naar OG Stasegem voor 2 jaar. Domien bleek een meerwaarde in de kleedkamer, maar het voetballend vermogen kwam vaak van de anderen... Als trouwe supporter volgde hij de ratten in 1ste klasse en lagere reeksen zolang clubkleuren paars en wit waren. Met de fusie en naamswijziging met Ingelmunster haakte Domien af. Sinds de clubkleuren terug paars en wit zijn, is Domien al 2 keer afgevaardige geweest bij jeugdteams, en wenst hij met het oprichten van de UltRats opnieuw sfeer in het stadion te brengen. In het dagelijks leven is Domien bediende in een huisartsenpraktijk en geeft hij massages in bijberoep.

Domien, hoe beleef je het seizoen tot nu toe?

D.S.: Na de uitschakeling in de eindronde vorig jaar in Hamoir en de competitiehervorming dit seizoen had ik het gevoel dat het dit jaar zou moeten gebeuren. Dit jaar scoren de ratten minder snel dan vorig jaar, maar kunnen ze wel al 12 keer een clean sheet voorleggen. Daarmee hebben we de minst gepasseerde defensie.
In een competitie waarbij iedere ploeg punten kan rapen tegen een ander, hebben wij als supporters, op het dipje vorig jaar na, al vaak een gemotiveerd team zien spelen.

Indien er in 4de klasse een kampioen kon worden aangeduid qua sfeer in het stadion, dan mocht deze titel naar Harelbeke gaan. De UltRats krijgen dan ook vaak complimenten van het publiek van de tegenstander, waarbij meestal enkel een overdonderende stilte heerst.

In jouw voorstelling zien we dat je toch al meerdere jaren supporter bent van Paars/Wit. Wat zijn jouw mooiste herinneringen in de geschiedenis van de club?

D.S.: Het volle stadion en de landing van Eddy Wally met de helikopter voor de matchen tegen Anderlecht in de gloriejaren in 1ste klasse. Elk team had schrik om tegen de ratten te spelen. In de zomer trok ik toen ook regelmatig naar het oefenveld om de training van onze "helden" bij te wonen. De match waarop KRC Genk voor het eerst kampioen werd, sfeer gemaakt was door beide supportersgroepen en hun gezamenlijk gevierd werd op het veld.

Wat ik mij ook nog herinner als gisteren is de match tegen Verbroedering Geel. Die werd verloren en dat betekende degradatie naar 4e klasse. Ondanks een 0-6 verlies was er toch een super sfeer omdat Mite van de Comix mocht spelen in deze wedstrijd omdat hij voor een weddenschap 100 abonnementen had verkocht.

Recenter herinner ik mij nog het magische moment dat onze ratten in blessuretijd kampioen werden in 1ste provinciale (westrijd tegen Menen) en terug in nationale speelden. En natuurlijk ook de busverplaatsing met UltRats naar Hamoir voor de eindronde vorig jaar! Ondanks verlies met strafschoppen was er een ongelooflijke sfeer op een volle bus. 2 Extra plasstops waren nodig op de terugweg...

Hoe zie jij, als supporter, de toekomst van de club?

D.S.: Ik hoop dat we enkele rustige seizoenen in 2e amateurs klasse mogen beleven, met hopelijk enkele leuke verplaatsingen. Op termijn zie ik onze ratten natuurlijk graag nog eens promoveren naar 1e amateurs klasse, waar ze zo hoog mogelijk bovenin het klassement mogen eindigen. En misschien nogmaals een topper uit 1e klasse mogen ontvangen in de Beker van België zou fantastisch zijn.
Deze ambities moeten natuurlijk gepaard gaan met een financieel gezond team. En hopelijk zorgt de promotie ook voor stijgende supportersaantallen en een toemane van sfeer en gezangen!


 

 Denis De Tand

de-tand.jpg

Op tijd en stond nemen we iemand van de club onder de loep. Deze keer laat nieuwbakken TVJO Denis de Tand zijn licht schijnen over Harelbeke.

Denis in het kort: Denis de Tand is een ervaren rot in het vak. Met reeds 35 jaar trainerservaring kunnen we gerust zeggen dat de jeugd in goede handen is. Zelf speelde Denis bij FC Toekomst Menen, KV Kortrijk, SK Roeselare, KSC Menen en FC Roeselare. Op 28-jarige leeftijd moest hij zijn spelerscarrière vroegtijdig beëindigen wegens een zware knieblessure. Gebeten door de voetbalmicrobe besliste Denis om het voetbal verder te zetten onder de vorm van trainer. Hij behaalde zijn Uefa A Diploma en TVJO Elite. Ondertussen kon Dennis heel wat ervaring opdoen bij zowel jeugd (Toekomst Menen, SV Waregem, KVKortrijk, KSCMenen) als seniors (Toekomst Menen, KSCMenen, SV Waregem, RC Lauwe, KSV De Ruiter). In het dagelijkse leven regeert de sport ook in het beroepsmatig leven van Denis de Tand. Hij is namelijk lesgever LO en voetbalspecialisatie aan de Rhizo sportschool te Kortrijk.

Denis , je bent nu een maand actief bij onze club. Wat is uw eerste indruk??

Denis: Ik heb mij voorgenomen als eerste taak met alle trainers te spreken. Dit om een 2-tal redenen: ten eerste als kennismaking en om de heenronde van hun team te evalueren maar secundo om al vooruit te blikken naar volgend seizoen. Ik heb aan de 35 gesprekken een goed gevoel over gehouden en was verbaasd dat ik al veel trainers kende van les aan te geven, te trainen of ergens op onze West-Vlaamse voetbalvelden tegen het lijf te hebben gelopen. We hebben een kwalitatief hoogstaand trainerskorps dat kan ik na 1 maand al zeggen.

Je bent de opvolger van Stijn Naessens die hier toch naam en faam heeft verworven en ook al het een ander heeft verwezenlijkt.

Denis: Klopt, maar die uitdaging schrikt mij niet af en ik ben dit nieuw sportief avontuur dan ook met volle overtuiging en enthousiasme aangegaan. Ik heb met Stijn 7 seizoenen bij KVK samen gewerkt en wij weten van elkaar dat wij grosso modo op gebied van jeugdopleiding dezelfde taal spreken. Al van bij de eerste ontmoeting met de bestuursmensen van de club wist ik dat het goed zat en korte tijd daarna heb ik toegestemd.

Ga je binnen KRC als nieuwbakken TVJO een nieuwe wind laten waaien en alles over een andere boeg gooien??

Denis : Door de jaren heen heb ik geleerd dat iets wat goed is niet moet worden veranderd. Ik ben nu nog maar enkele weken in functie en het is niet aan mij om nu al drastisch in te grijpen. Er staat hier al wel een structuur waarin alle trainers hun plaats en taak vinden. Ik heb mezelf voorgenomen om de resterende maanden oren en ogen open te zetten zodanig van het sportieve een totaalbeeld te krijgen en dan waar nodig enkele accenten te verleggen of bij te sturen naar volgend seizoen toe. Ik heb, zoals Stijn, mijn eigen visie over voetbal en die zou volgend seizoen toch al een klein beetje naar boven moeten komen. Verder kan ik zeggen dat ik eveneens voorstander ben van jonge spelers op te leiden naar de fanion toe en dat ik daarvoor binnen deze club wel aan het juiste adres ben.

Het vertrek van Stijn, dat als een bom insloeg in onze club, zorgde voor heel wat nervositeit bij trainers, spelers en ouders. Is de storm nu al wat gaan liggen?

Denis : Persoonlijk voel ik wel dat de rust stilaan terug keert. Bij een bruusk vertrek van een “kopstuk” heb je altijd wel de nodige heisa maar het is nu aan ons om de “sportieve trein” terug op de sporen te plaatsen en stevig te laten bollen. Ik wil ook nog even aanhalen dat er voor de spelers eigenlijk niets verandert.

Bij een ambitieuze en goed gestructureerde club als KRC Harelbeke heb je een voorzitter, TVJO, trainers, spelers en ouders en daarnaast de VISIE van de jeugdopleiding die als een rode draad door de club loopt.

Voorzitters, TVJO, trainers en spelers zijn passanten, maar de clubvisie, de core business van onze opleiding, blijft bestaan. De TVJO is al iemand anders en volgend seizoen heb je misschien een andere trainer maar ik eindig met een boodschap aan onze spelers toe: blijf verder jullie best doen op trainingen en wedstrijden. Enkel op die manier maak je als voetballer progressie en zien we jullie misschien wel in de toekomst op zondagnamiddag bij de eerste ploeg schitteren!


 

bv6l8448.jpg

pieter merlier

Op tijd en stond nemen we iemand van de club onder de loep. Vandaag beantwoorde de sympathieke doelman Pieter Merlier al onze vragen. Het resultaat kunt u hieronder lezen!